Bild Monica I Glenna

Et helsefremmende lokalsamfunn - sett fra biblioteksjef Monica Isobel Glenna

«Måsøy folkebibliotek er et møtested og en kulturarena for alle - for å lære, oppleve eller bare være!»  

Dette er en visjon for Måsøy folkebibliotek, som biblioteksjefen har utformet. Det er det man ønsker at biblioteket skal være for innbyggerne i kommunen. Det er viktig å sikre at biblioteket er et inkluderende sted hvor alle føler seg velkommen, uavhengig av alder, bakgrunn eller helsetilstand. Det er med på å skape en god folkehelse.

Bibliotekene er arenaer for sosial kontakt og fellesskap, noe som har en positiv effekt på den mentale helsen og bidrar trivsel. Bibliotekene har mange ulike aktiviteter og skaper møter mellom mennesker. Dette bidrar til å redusere ensomhet og isolasjon, en av vår tids store «folkesykdommer». Biblioteket er et sted å finne ro og er et fristed fra stress og mas i hverdagen. Det er mye god helse i det å sitte i fred og ro med en bok eller avis på biblioteket.  

Utsagnet er hentet fra: https://norskbibliotekforening.no/tema/bibliotek-og-helse/

 

Bibliotek2.jpeg

Hvem er biblioteksjefen i Måsøy kommune?

Monica Isobel Glenna er 32 år, og kommer opprinnelig fra Skien. Monica har en spennende bakgrunn, som er veldig inspirerende å høre om.  Hun har studert dramapedagogikk ved universitetet i Agder, estetiske studier, har bachelor i allmennlitteratur vitenskap og en bachelor i bibliotek- og informasjonsvitenskap. Monica har jobbet på folkebibliotek, universitetsbibliotek, hatt praksis under studiene på Nasjonalbiblioteket, og har også erfaring fra arkivvirksomhet. Så havnet hun altså her – ytterst på kysten av Vest Finnmark. Det er vi som bor her glade for – Monica gjør en forskjell, og er aktiv og engasjert både i jobben og på fritida. Betegnelsen ildsjel – passer godt for hennes engasjement både i jobben og i lokalsamfunnet.

Monica ønsket seg en fast stilling på bibliotek da hun kom over utlysningen som biblioteksjef i Måsøy kommune. Hun søkte da jobber over hele landet, men Måsøy var først ute med jobbtilbud. Dette tilbudet takket hun ja til, og kom til Havøysund i 2022. Det har hun ikke angret på. Monica forteller at hun er blitt veldig glad i Måsøysamfunnet, og opptatt av at det skal være godt å bo her. For å skape en god hverdag, har man også et ansvar selv. Da både med å engasjere seg i frivillig arbeid, men også å komme på arrangementer som arrangeres i kommunen.  Dette ofte i regi av lag og foreninger. Monica er ofte å se på dugnader, og sier at hun ønsker at Måsøy kommune skal være den beste kommunen å bo i. Monica har engasjert seg i politikken, og er vara i kommunestyret. Hun ønsker å være med der avgjørelser tas. Det er spennende sier Monica, og her kan jeg være med å gjøre en forskjell. Monica er også leder i Mental Helse (Måsøy), hun er styremedlem i Historielaget, sitter i «Perla» komiteen og synger i 71 grader kor. Hun liker fellesskapet engasjementet gir, det å møte andre i sosialt lag er bra for livskvaliteten. Monica liker også å uttrykke seg gjennom sang, noe hun får gjort gjennom koret. Det er plass til mange flere medlemmer i koret, det er bare å komme og prøve – og kjenne på hva det kan gi.

Selv om Monica jobber på biblioteket og med bøker, leser hun også bøker på fritida. Det er godt å sette seg godt under pleddet med en god bok, når været rusker ute. Monica holder seg også oppdatert på nyheter, og det er viktig for henne å holde seg ajour med hva som skjer ute i verden, i Norge og lokalt. Monica liker også å holde seg i form, og tar seg jevnlige joggeturer rundt om på øya. Naturen i Finnmark er spektakulær, og Monica liker å ta den i bruk. Hun drømmer om at man kan få til yoga ute – i de fantastisk nydelige omgivelsene.

Monica forteller at det er gode besøkstall på biblioteket, og man ser at det er flere barnefamilier som tar biblioteket i bruk. Samtidig ønsker hun at flere bruker biblioteket og at de ser på biblioteket som et sted de bare kan slappe av og være sammen med andre. Det er også flere som sitter og jobber her, bruker biblioteket til møter, til studier, man låner pc, spiller spill eller leser bøker. Utlånet av bøker har også økt med 25% det siste året. Det er biblioteksjefen godt fornøyd med. 

Biblioteket har en viktig rolle med å bidra til et helsefremmende lokalsamfunn. Alle kan bruke biblioteket, det er en gratis, uavhengig og demokratisk arena – som er åpen for alle. Man møtes på tvers av generasjoner, samfunnslag, kultur, identitet, man kan komme som man er. Det er likhets- og likeverd prinsippet som skal være styrende. Kultur og kunnskap skal være tilgjengelig for ALLE.

«Biblioteket er et sted du kan komme alene, og være sammen med andre» – sier Monica. Dette til ettertanke.

                                                                         Bibliotek3.jpeg

 

Bibliotek er også en arena for kunnskapsdeling og formidling av helseinformasjon til innbyggerne. Slik kan biblioteket være med å spre kunnskap om helse og forebygging av sykdommer.  Mange av de sentrale målgruppene for folkehelsetiltak er flittige bibliotekbrukere som barnefamilier, innvandrere, eldre og arbeidssøkere.

Måsøy folkebibliotek har blitt Måsøy kommunens mest besøkte kulturinstitusjon, hvor det er lavterskel for å oppsøke. Å oppsøke kulturtilbud er bra for oss, og kulturopplevelser gir mening, forståelse av oss selv og våre omgivelser. Monica forteller at det har vært og arrangeres mange forskjellige aktiviteter som blant annet; konserter, forfatterbesøk, boklanseringer, verksteder, markeringer (f.eks samenes nasjonaldag), boksirkler, leselunsj, høst- og vinterferieprogram (mye rettet mot barnefamilier) lørdagsåpent, filmvisning, en helt/rollemodell (politiet) har hatt lesestund for barn, språk kafe osv. Noe for alle og enhver.

Monica vil trekke spesielt frem «Sommerles» - et tilbud for elever fra som begynner i 1. klasse eller blir ferdig med 7. klasse på våren. Sommerles er en gratis lesekampanje som bibliotek rundt om i Norge arrangerer i skolens sommerferie.  Sommerles i Måsøy har vært veldig populært og hvert år arrangeres det en avslutningsfest for alle som har deltatt, søsken, foreldre og besteforeldre. Da er det utdeling av hovedpremier og masse liv og røre.  

                                              Bibliotek1.jpeg

 

Biblioteksjef drar også biblioteket med seg ut av lokalene, og i sommer har hun hatt lesestunder på Daltun. Dette ønsker hun å gjøre mer av. Friluftsbibliotek på dagsturhytta er nå snart klart, og på fylkesmøte har vi sett på muligheten for «Tøyveskebibliotek». Det skjer mye spennende rundt biblioteket – det er bare å følge med.

Biblioteksjefen ønsker å profilere verdensbiblioteket mer, lokalhistorien vil hun også få mer frem – og samarbeider med historielaget om det. Monica vil også ha et større samarbeid med fagtjenestene og lag og foreninger i kommunen, dette for å formidle faglitteraturen biblioteket har. De som kan faget – kan formidle faglitteraturen med «levende», det være seg alt fra livsstilslitteratur til redesign. Bruk av interne ressurser er ønskelig og bra, både for biblioteket og lokalsamfunnet. Vi kan gjøre hverandre gode, og sammen kan vi gi innbyggerne gode og forskjellige tilbud. Monica er åpen for ønsker og innspill, og er glad når noen ber om samarbeid. Det kan være temakvelder, workshops, digitale kurs, foredrag – alt er mulig. Målet er å skape et miljø der innbyggerne kan samles for både læring og sosiale relasjoner.

Monica har bestilt inn seks symaskiner til biblioteket, hvor tanken bak blant annet er redesign. Her ønsker hun «syersker» som veiledere når tilbudet skal opp å gå. Redesign er et tiltak i midler hun har søkt på, som heter «Møteplass for ungdom».

Etter konserten med viseduoen HÅP, som ble arrangert på biblioteket 25. august, kom det flere innom og takket for opplevelsen konserten ga dem. Biblioteket kan gjennom slike kulturelle aktiviteter bidra til å støtte innbyggernes psykiske helse. Slike menneskemøter gjør noe med Monica, og har fått henne på tanken om samtalegrupper, kanskje det hadde vært noe man kunne startet? Det å snakke om «livet og alt og ingenting». Biblioteket hadde et vellykket arrangement i samarbeid med Mental Helse under verdensdagen for psykisk helse, hvor det var veldig godt oppmøte. Slike arrangement er åpne for alle, og kan være med på å redusere stigmaet rundt psykisk helse. Sannheten er at alle har en psykisk helse, noen håndterer utfordringer i livet veldig godt – mens andre trenger mer støtte og hjelp, slik er vi mennesker forskjellige. Dette både på godt og vondt.

På større plasser og i byer er det mange tilbud man kan dra på alene. Dette er noe Monica har kjent på – ved å bo i et lite lokalsamfunn som Havøysund. Selv om hun har erfart å bli inkludert i lokalsamfunnet, så er det ikke alltid like lett å ikke ha familie eller barndomsvenner rundt seg. Dette kommer sterkest frem i ferier og høytider. Lavterskel aktiviteter og arrangementer som enslige og ensomme kan delta i – er særdeles viktig. Og kanskje lokalsamfunnet kan invitere inn – og «åpne hjemmene sine» i større grad. Det må også skapes en «holdning» i samfunnet – at det er greit å komme alene.

Biblioteksjefen skal oppfordre ordfører – under arrangementet «Lån en ordfører», til å ha temaet: «Åpenhet i samfunnet». Dette vil være med på å skape et helsefremmende lokalsamfunn.

Monica ønsker å fortsette med tilbudet om språkkafe, på denne måten spiller biblioteket en viktig rolle i å nå ut til minoritetsmiljøene.  For å nå denne målgruppa, har biblioteket et behov for å samarbeide med de som kjenner gruppa godt. Tidligere var det i samarbeid med voksenopplæringen, noe Monica ønsker fortsatt skal være en mulighet. Det er også ønskelig at lokale innbyggere kommer på språkkafe. Dette for å være en språkressurs, samt at man blir kjent på tvers av språk og kultur. Dette er viktig i et integreringsperspektiv. 

Biblioteket har behov for økte arrangementsmidler, biblioteksjefen sier at hun har måtte avslått henvendelser på grunn av økonomi. Det koster å ha konserter, foredrag og forfatterbesøk m.v.

Biblioteket har et veldig godt samarbeid med lag og foreninger, men kunne tenkt seg det ble mer «formalisert» - samtidig er det utfordrende å lage for mange faste avtaler. Dette på grunn av tids- og bemanningsressurs. Biblioteket kan ikke gjøre alt, men kan være en fasilitator og tilrettelegger. Et samarbeid med andre aktører er en nødvendighet.  Biblioteksjefen forteller at det jobbes regionalt med en bibliotekplan, hvor målet er at biblioteket skal være en møteplass på tvers av offentlig forvaltning, lag og foreninger og næringslivet.

Måsøy folkebibliotek har åpent 32 timer i uka, sett i sammenheng med personalressurser er det betydelig høyere antall enn andre biblioteker. Dette er ikke medregnet lørdagsåpent. Gode åpningstider er viktig, da biblioteket skal være en sosial møteplass som fremmer fellesskap og bekjemper ensomhet.

I tillegg til folkebibliotekvirksomhet, skal biblioteket i samarbeid med skolen tilby skolebibliotektjenester. Det er ikke knyttet bemanningsressurs til skolebibliotek, noe det er behov for om vi skal kunne følge opplæringslova. Biblioteksjefen ser et tydelig behov for en bemanningsressurs som har en pedagogisk tilnærming til elevene og som kan følge opp skolen jevnlig. Slik å legge bedre til rette for at elevene får et godt skolebibliotektilbud som bidrar til språkutvikling, gode leseferdigheter og evnen til å tenke kritisk. Det er også viktig å utjevne sosiale forskjeller – ikke alle barn har tilgang på bøker hjemme. Selv om skolebibliotek ikke er et folkebibliotekansvar, skal lokalene være tilgjengelige for elevene i skoletida og skal kunne brukes aktivt i opplæringa på skolen. Elevene skal ha tilgang til et bibliotek som er tilrettelagt for skolen. (jf. opplæringsforskrifta; § 11-2).  

                                                            Bibliotek4.jpeg

Alarmen har gått for synkende leseferdigheter og leselyst blant norske barn og unge. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun har uttalt: «Denne utviklingen må vi – og skal vi – snu». Ungdata tallene for Måsøy kommune (2024) viser at lokale ungdommer ikke leser bøker, disse tallene må vi prøve å snu.  Forskning viser at skolebibliotek er med på å utjevne forskjeller når det gjelder lesing.  Når det satses på skolebiblioteket, øker lesingen blant elevene. Forskning viser også at skolebibliotek gir barn muligheten til å bli gode lesere uavhengig av sosial bakgrunn. Dette bør bli en prioritering i Måsøy kommune. Regjeringen har også kommet med en egen Leselyststrategi, og dette blir et viktig arbeidsdokument både for biblioteket, barnehagen og skolen. Sammen kan vi bidra til leselyst og jevne ut sosiale forskjeller i samfunnet!

Biblioteksjefen avslutter med at biblioteket er en møteplass for alle, og håper at innbyggerne forstår at de kan bruke det som om det er «deres eget».

På hjemmesiden til folkebiblioteket står det: Måsøy folkebibliotek er vårt felleseie og fellesgode - kom gjerne med innspill til bøker du vil lese, arrangementer, aktiviteter, forfatterbesøk, debatter - biblioteket er ditt!

Her finner du informasjon om bibliotekets åpningstider, arrangementer, osv.

 

 

 

Skjema