Et helsefremmende samfunn – sett ut fra leder for Pensjonistforbundet i Måsøy
08.10.24 hadde jeg et flott møte med lederen i Måsøy pensjonistforbund, Arne Mikkelsen. En aktiv og engasjert innbygger på 83 år, som til i år har 60 perle turer å skilte med, men det blir nok enda noen perleturer før det er perleturstopp den 31. oktober. Arne bruker naturen aktivt, og går ofte til Gavelen. Han ønsker å kunne gå toppturer til Nipen og Sukkertoppen som tidligere, men ryggen sier nei. For Arne er innstillingen og det mentale viktig, man får til mer enn det man tenker man kan klare.
Arne flyttet til Havøysund og Måsøy kommune i 1973, hvor han begynte i jobben som Coop bestyrer. Denne jobben hadde han til i 2003, da han gikk av og ble pensjonist. Vi mimret litt om den tiden, da innbyggerne leverte alle kassalappene man hadde gjømt på hele året for å få utbetalt medlemsbonus. Det har vært en digital revolusjon siden den tiden, både på godt og vondt – er vi skjønt enige i.
Da Arne ble pensjonist, måtte han ha noe å gjøre – og meldte seg inn i Lions. Da Lions ble lagt ned, ble han med i Pensjonistforbundet. I 2011 ble han sekretær, og fra 2015 ble han både sekretær og leder, og er det enda. Gjennom pensjonistforbundet kan man være med å påvirke saker som gjelder pensjonistene. Man er sterke pådrivere for eldrepolitikk; innen økonomi, helse, aktivitet, medvirkning og trygghet. Målet er at man skal kunne leve gode, aktive og trygge liv, hele livet. Dette gjelder både lokalt og nasjonalt, der avgjørelsene blir tatt.
I Måsøy Pensjonistforbund er det nå 77 medlemmer, men det har vært 85 medlemmer på det meste. Jo flere medlemmer vi har, jo større påvirkningskraft har vi – sier Arne. Lederen i Måsøy pensjonistforbund ønsker seg enda flere medlemmer, og sier at «med så mange pensjonister som vi har i Måsøy, burde vi hatt i alle fall 200 medlemmer». For å melde seg inn i foreningen kan man enten gjøre det digitalt på Pensjonistforbundet Måsøy, eller man kan kontakte Arne J Mikkelsen, eller Knut Arnestad. På hjemmesiden til Pensjonistforbundet Måsøy ligger det mye informasjon, så det er verdt å en kikk innom.
For å bevare god helse i alderdommen sier Arne at man ikke må sette seg ned i go` stolen og se på TV døgnet rundt. Eldre som er i stand til å være i aktivitet, bør bruke kroppen daglig og jevnlig. Vi har en flott natur, vi går nærmest rett ut i naturen fra ytterdøra. Vi som bor her – er heldige slik.
Arne mimrer tilbake noen år i tid, hvor det var en turgruppe. Da var det tur først, så vafler og kaffeprat etterpå. Det var et flott tilbud. Dette ønsker Arne vi skal få til igjen – men savner en møteplass. Arne er opprinnelig fra Grøtavær – en liten plass utenfor Harstad. Det er 80-90 innbyggere der, stort sett eldre. Her har han og kona hus, og kona er der hele sommeren. Han forteller at her får de det til med «Tur og vaffel» en gang i uka, de har «Damenes aften» en gang i måneden, og andre sosiale arrangement som gjør at man har sosiale avtaler. Dette gir glede i hverdagen.
Arne er engasjert i det som skjer både nasjonalt, på fylket og lokalt, og tar gjerne turen innom rådhuset for å få svar på spørsmål, sender mail eller ringer. Pensjonistforbundet spiller en viktig rolle for politikere og beslutningstakere, som informatorer om de eldres behov når det gjelder samfunnsutvikling og folkehelse.
Lokalt er han blant annet opptatt av behovet for en frivillighetssentral, bygdevekstavtalen (her spesielt leiligheter tilpasset eldre), storbuss saken, at vi skal ta imot flyktninger.
En frivillighetssentral med egne lokaler og en koordinator ville vært gull verdt, dette er en sak som har engasjert han i flere år. Pensjonistforbundet kan gjerne være med å drifte en slik sentral, men det må være en daglig leder/koordinator. Lag og foreninger kunne hatt ansvar som gikk på rundgang. Med et slikt tilbud vil man kunne bruke blant annet eldre til forskjellig frivillig arbeid. Aktivitet og avtaler er viktig. Pensjonistforbundet savner et møtelokale, og her ville en frivillighetssentral vært en løsning. Det er flere pensjonister som har avtale om å møtes på hotellet og kroa, her kan man komme om man ønsker å ta seg en kopp kaffe og snakke om ting som rører seg. Samtidig ønskes det at man får en møteplass som er enda mer «lavterskel» - og hvor man også kan få brukt «restarbeidsevnen» sin.
Det er flere eldre som «kvier» seg for å gå alene på arrangementer og møter. De sier at de ikke har noen å gå sammen med, sier Arne. Den innstillingen og opplevelsen ønsker man skal endre seg. Vi må skape et inkluderende samfunn, hvor det oppleves greit å komme alene. Det skal være rom for alle, og man skal bli godt tatt imot. Vi er mange eldre i Måsøy kommune, samtidig er vi få, å komme sammen i sosiale lag er viktig. Ensomhet er ikke greit. Arne oppfordrer til å avtale med noen i forkant, som man kan gå sammen med – og som man kan sitte sammen med på møtet/arrangementet.
Da Arne var med i Lions inviterte de til nystekte fiskekaker på Daltun, men det var mange som ikke ville komme dit. Derfor ble det til at maten ble kjørt ut til hjemmeboende. Da ble de sittende alene hjemme, når et av målene var å spise sammen i et sosialt lag.
Pensjonistforbundet arrangerer julebord hvert år, og det bruker å delta rundt 30-40 pensjonister. Her ønsker man større deltagelse! Til årets julebord som går av stabelen 07. desember, satser vi på det doble.
Arne brenner for at man får bygd leiligheter som eldre kan flytte inn i, da kan de yngre kjøpe husene som kommer til salgs. Arne viser til hva de har fått til på Karlsøy Kommune. Han forteller at han fikk en telefon fra lederen i Bygdevekstavtalen, Johan Vasèli, fordi pensjonistforbundet hadde kommet med et flott innspill. Leiligheter er det kommunen må sette inn som punkt en. Pensjonistforbundet har invitert leder i bygdevekstavtalen til november møtet, og han har allerede bekreftet at han kommer.
Arne ønsker også at kommunen tar imot flyktninger, og når folketallet øker – øker også inntektene til kommunen. Og får vi bygd leiligheter til eldre, vil de ledige boligene kunne huse flyktninger. Like viktig som samfunnsengasjementet er det økonomiske perspektivet. Arne er økonom til fingerspissene. Å tenke bærekraftig er viktig.
Arrangementet «Lys mellom husan» likte Arne godt, temaene var veldig viktig og riktig. I paneldebatten skrøt ordfører av pensjonistforbundets engasjement, og det vi spiller inn. Det var uventet, men godt å få tilbakemelding på vårt samfunnsengasjement. Vi må spille hverandre gode, sier Arne.
Leder i pensjonistforbundet setter stor pris på velvilligheten fra både administrasjonen og ordfører, for å delta på møter i pensjonistforbundet. I april var kommunedirektøren på et møte i pensjonistforbundet som i utgangspunktet skulle vare i 2 timer, men kommunedirektøren var ikke ferdig med power pointen da «tida var ute». Dette på grunn av stort engasjement fra medlemmene i pensjonistforbundet. Kan jeg ikke få en time til? spurte kommunedirektøren. Så da ble det 1 time til, sammen med kaffe og vafler. Han ga uttrykk for flott engasjement, og ville ha mer av det. I sommer møtte Arne kommunedirektøren på en av sine perleturer, denne gangen i storvika. Da snakket vi om møtet, hvor kommunedirektøren sa at han gjerne kommer på ett nytt møte – om han blir invitert.
Pensjonistforbundet har invitert ordfører til møte 31.10.24, og hun har takket ja til invitasjonen.
Storbuss er en brannfakkel for Arne og pensjonistforbundet. Arne har kontaktet både ordfører, samferdselsavdelingen på fylket, og hovedkontoret i Bergen. Her hadde han en lang og god samtale, hvor han fortalte hvordan det faktisk er å ikke ha en buss som er tilpasset behovene til befolkningen som bor langs Finnmarkskysten. Det er ikke verdig å måtte be bussjåføren å stoppe, for at man skal gå ut å gjøre sitt fornødne. Dette gjerne i fokk og rokk. I samtalen ble han fortalt at det var bestilt stor buss, men at den ikke kommer før i 2025. Det er for sent, da dette ble vedtatt på fylket allerede i februar. Arne har fortsatt å purre, og minner gjerne på forvaltningsloven med krav til svarfrist. For Arne er det viktig å få svar på henvendelser – hva de svarer bestemmer de selv, sier han med et smil om munnen. Men svar vil jeg ha.
Arne opplever at Måsøy kommune har et godt helse og omsorgstilbud, men tenker at kommunen bør starte med planen for helse og omsorg. Man vet at det blir flere og flere eldre i kommunen, og da er det viktig å ha en god plan for dette. Medvirkning er viktig, og pensjonistforbundet vil gjerne være med å utvikle denne planen. Her kan vi gi innspill på hvilke tiltak og aktiviteter vi savner i hverdagen, slik at samfunnet kan legge til rette for en aktiv og helsefremmende alderdom. Pensjonistforbundet ønsker å bidra til å fremme helse og trivsel i lokalsamfunnet, bekjempe ensomhet og være med på å øke levealderen.
Frivilligheten må opp! Da vi kom hit på 70 tallet var det masse lag og foreninger – og dugnadsånden var på topp. Skal vi ha et samfunn som gir god livskvalitet hele livet, må vi alle ta i et tak. Det er i lokalsamfunnet en god folkehelse skapes. Vi må også få opp deltakermassen på det som arrangeres, folk må stille opp.
Samarbeid mellom lag og foreninger må bli bedre, vi er ikke så mange som tidligere – og man kan dra nytte av hverandre på tvers av interesser og målsettinger. Pensjonistforbundet kan samarbeide med hvem som helst. Vi har hatt fellesmøte med eldrerådet og Måsøy demensforening, for å fremme eldres saker. Det var fruktbart, og noe man kan gjøre mer av.
På en legetime fikk Arne også dratt frem muligheten for samarbeid. «Nå snakker vi ikke mer om medisin, nå snakker vi om alderdom» – sa Arne til legen, og inviterte han til et møte i Pensjonistforbundet. «Det må vi få til», fikk han til svar. Nå er planen å invitere lege og kanskje fysioterapeut til desember møtet, her kan temaet være alt fra viktigheten av bevegelse, kosthold, svare på spørsmål fra medlemmene osv. Arne er veldig fornøyd med tilbudet fysioterapeuten har for eldre og seniorer – både gjennom frisklivssentralen, men også som fysioterapeut. Fysioterapeuten er virkelig en ressurs. Arne er også veldig fornøyd med at vi har så god legedekning i kommunen, det gir både trygghet og man får rask hjelp hvis man har behov for det. God legedekning gir også rom for å jobbe med helsefremming hos innbyggerne.
For en tid tilbake – på et digitalt kurs i regi av pensjonistforbundet ble 10. klasse brukt som mentorer på kurset. Det var fantastisk forteller Arne. De hjalp til under kurset, og de var tilgjengelige om vi trengte digital hjelp da kurset var over. Sto vi fast, var det bare å ringe. Slikt samarbeid ønsker Arne mer av, også andre veien. Vi kan også ting som er nyttig for de yngre, og legger til at de eldre kan brukes som ressurs hvis interessen er der, f.eks på skolen, gjennom kurs (eks matlaging, sykurs, knyte knuter osv.).
I februar 2025 tenker Arne å gi seg som leder i Pensjonistforbundet, og ønsker at noen andre skal overta. Han vil fortsatt være medlem, men ikke sitte til rors. Da trenger pensjonistforbundet en ny leder, og allerede nå kan man begynne å tenke på dette viktige vervet. Dette er en viktig stemme for de eldre sitt behov i lokalsamfunnet.
«det fins inga øvre aldersgrense for å vere ung», Arne Grytten
Reneè B. Andersen
Rådgiver kultur, folkehelse og integrering.
Måsøy kommune