Anders Pedersen i Måsøy 004_150x113

Fjordlaks sprer optimisme i Tufjord og på Ingøy

Alle ville møte Anders Pedersen og Fjordlaks i Tufjord og på Ingøy. Det var ca 45 tilstede på folkemøtet i Tufjord og nærmere 40 stykker på Ingøy. Det var Måsøy kommune som arrangerte folkemøtet. Strømforsyningen til Rolvsøy og Ingøy ser ut til å bli det mest kritiske for drifta. Anders Pedersen lovte helårsdrift i Tufjord, men var noe avventende til hvordan drifta på Ingøya ville bli.
Anders Pedersen i Måsøy 004_150x113

Fjordlaks AS og Anders Pedersen skal bygge et to og halvt etasjers fiskeindustribygg i Tufjord. De to første etasjene er på til sammen 7200 kvm. I tredje etasje skal det bli 21 hybler med plass til 42 personer. I tilknytning til anlegget skal det bygges en kai på nærmere 110 meter.

Flytebrygga er allerede kommet på kai i Tufjord. Den er 200 meter og skal gi plass til mellom 40 og 100 båter. Shell skal også etablere seg i Tufjord. Det skal selges diesel fra Shell sitt nye anlegg.

Utdypinga av innløpet til Tufjorden startet for over en måned siden. Allerede nå er nærmere 60 % av jobben gjort. Nå begynner sprengningsarbeidet og vil vare et par måneder framover. I tillegg vil indre deler av fjorden bli mudret og fortøyninger vil bli lagt ut, slik at båter kan ankre opp innerst i fjorden.

Anders Pedersen i Måsøy 010_530x398
Anders Pedersen fikk honning produsert på Rolvsøya, og han måtte skrive seg inn i gjesteboka på den gamle Velferden i Tufjord.

Kritiske forhold både i Tufjord og på Ingøy er levering av nok vann, at anleggene får nok strøm og at mobildekningen kommer på plass.

Strøm er et problem både i Tufjord og på Ingøy. Sjøkabelen til Rolvsøy og Ingøy er ikke stor nok til å kunne levere den strømmengden som anleggene har bruk for. Ifølge Fjordlaks opplyser Repvåg Kraftlag AL at en ny kabel vil koste nærmere 13 millioner kroner. Hvordan den skal finansieres er ennå uavklart, men ordfører Ingalill Olsen vil ta opp spørsmålet med Repvåg Kraftlag allerede i morgen tirsdag. Det er Repvåg Kraftlag som har inntektene av nettleien.

Fjordlaks skal montere nye produksjonsmaskiner i Tufjord. Disse er avhengig av ferskvann og kan ikke bruke sjøvann. Prognosen for hvor mye vann som må leveres til anlegget må oppjusteres. Blant annet skal anlegget kunne produsere 100 tonn med is pr. døgn.

Fjordlaks kunne opplyse på møtet at Netcom hadde montert mobilutstyret, men at Telenor ennå ikke hadde koblet til utstyret.

Anders Pedersen i Måsøy 007_530x398
Det var nærmere 45 frammøtte på folkemøtet i Tufjord.

I sin innledning på folkemøtene sa Anders Pedersen at Fjordlaks er et stort selskap som blant annet produserer 10 prosent av all norske og russiske torskekvoter. De eksporterer klippfisk til nesten hele verden og produksjonen av klippfisk ligger på 12-14 tusen tonn. Produksjonen på ørret ligger på ca. 12 tusen tonn årlig.

I Tufjord skal det produseres saltfisk. Saltfisken skal fraktes til Ålesund for produksjon av klippfisk. Anders Pedersen sier at årsaken til at han satser i Tufjord er at fisken trekker nordover, og at det er signalisert politisk at mer skal produseres i nord. Det er svært gode fiskefelt vest for Nordkapp.

Han ønsker å utvikle en velferd med både mat til ansatte og fiskere, sosialt for fiskerne. Han regner med at omtrent 500 forskjellige båter vil levere i Tufjord i 2007. Allerede i 2006 hadde de en imponerende produksjon i det gamle anlegget på 2500 tonn fisk. Det var mye i forhold til anleggets størrelse og kapasitet.

Anders Pedersen hadde klare signaler til Måsøy kommune: Tufjord må reguleres slik at det kan bli fart i husbyggingen.

Det ble mange spørsmål som Anders Pedersen måtte svare på. Kjell Olsen lurte på om alle fiskeindustribedriftene i området ville overleve. Anders Pedersen svarte at det ville bli flere båter sørfra i området og at det tradisjonelle Lofotfisket vil ha en dårlig framtid. Fiskeriene vil skje her nord. Fjordlaks har også sikret råstoff ved å gå inn på eiersiden i fiskebåter.

Oscar Hansen framhevet i sitt innlegg Tufjord med tradisjoner for å være et godt fiskevær. Det er gode fiskeplasser i nærområdet. Jan Magne Olsen var glad for at fraflyttingsstempelet som Rolvsøya lenge har hatt, nå ser ut til å forsvinne.

Anders Pedersen var på folkemøtet på Ingøy noe avventende til hvordan fiskebruket skulle brukes. Det vil bli produksjon, men mest sannsynlig ikke helårig. Fjordlaks vil bruke litt tid på å vurdere hvordan drifta på Ingøy skal bli.

Det ble mange spørsmål på Ingøya også. Erling Johansen lurte på hvordan aktiviteten ville bli på Ingøya og hva de ville bruke den gamle bygningsmassen til. På spørsmålet om det ville bli tørrfiskproduksjon på Ingøya, svarte Anders bestemt nei. De har ikke tradisjon for tørrfisk.

Thorleif Hanssen tok opp problemet med at området ligger nært til gass- og oljefeltene. Han oppfordret spesielt kommunen til å jobbe aktivt med problematikken.

Anders Pedersen i Måsøy 011_530x398
Flere journalister var med på folkemøtene. Her intervjues Siss- Heidi Hansen av NRK's Inger Johanne Sæterbakk.
Anders Pedersen i Måsøy 017_530x398
Fra folkemøtet på Ingøy.

Skjema