God påske
Fra gammelt av pleide man å klatre opp på en fjelltopp på påskemorgenen. Ved solrenningen ville sola ”danse” i yr glede over Jesu oppstandelse fra døden. Tok man med seg syke opp på fjellet, ville sola nettopp denne morgenen gjøre dem friske igjen.
Det er mulig at tradisjonene med å reise til fjells i påska kommer fra denne tradisjonen.
Påskedag er også en værdag: Regner det denne dagen, får vi en dårlig sommer! Så følg med – her får vi et skikkelig langtidsvarsel!
I de nordiske landene er gul-fargen knyttet til påsken. Fargen markerer overgangen til nytt liv på vårparten: Den gule sola, påskekyllingene, påskeliljer og gåsunger på trærne, påskeeggene farger vi gule og ”levende-lysene” vi bruker inne på kveldene er selvsagt – også gule.
Og vi spiser og drikker vi mer gult enn ellers i året: Vet dere at vi her i landet pjusker i oss over 16 millioner appelsiner – mer enn dobbelt så mye som ellers i året.
Og når vi er ute i påskefjellet er det selvsagt appelsiner og Kvikk Lunsj fra Freia vi har i ryggsekken.
Påska er en av de største religiøse høgtidene vi har i den kristne verden – Jesu lidelse og død og oppstandelse på påskemorgenen. Men ofte kommer det religiøse aspektet i bakgrunnen fremfor hytteliv og ute-liv i fjell og på vidder. Vi stimer til fjells for å nå de siste restene av vinteren – og samtidig hyller vi vårsola i frisk vårluft. På kveldene tester vi hverandre fremfor peisvarmen i spørrekonkurranser eller vi spiller yatzy eller leser en kriminalroman. Påska er en typisk familie-høytid.
OG DERMED ØNSKER VI DERE ALLE SAMMEN EN RIKTIG GOD PÅSKE!