Havøysund - en vandring i fortid og nåtid

Grafisk 3D-illustrasjon av Havøysund, merket med 15 stoppunkter. Her finner du også utfyllende informasjon om alle disse stoppunktene.
Havøysund Rendert Liten

 

 











3d-konstruksjon: Lill Bente Yttergård

Informasjon om stoppunktene:

1. Russehula.
Navnet har sin opprinnelse fra Pomorhandelstida i Finnmark (ca. 1750-1920). En russisk pomorskipper hadde vært på handelstur i Finnmark. Han fikk ikke solgt alle varene sine og hadde derfor et stort lager liggende igjen om bord på skuta. Han ville ikke ta varene med seg til Russland og oppbevarte de i den hula som senere fikk navnet Russehula. Det fortelles også om at russerne gjemte seg i denne hula under 2. verdenskrig. I dag er hula et populært utfartssted for skoleklasser.

2. Fiskehjeller i Hallvika.
Fiskehjellene har lang tradisjon i kyst-Finnmark. Fisk hengt til tørt går faktisk helt tilbake til seinmiddelalderen da fiskeværene på Finnmarkskysten ble etablerte. Tørrfisk ble brukt for å betale skatt. I tillegg ble den brukt som bytte i forbindelse med handle. Tørrfisken ble sendt til Bergen med jekter og fraktet videre derfra til kontinentet. I dag selges tørrfisken på auksjon.

3. Dampskipskaia.
Hurtigruta besøker Havøysund daglig. Havet er en viktig ferdselsåre for stedet. Bautaen som står her er et minne over de som mistet livet da hurtigruteskipet "Hera" grunnstøtte på Gavelen i 1931 (se artikkel). Om du ønsker å oppleve stedet der "Hera" forliste må du til stoppunkt 11 på Gavelen, Heralia. Havøysund er kommunesenteret i Måsøy kommune. Hovednæringen er fiske. Båtslipp og hotell finner du også her. Havøysund ble brent under 2. verdenskrig. Langs strandssonen finner du de typiske gjenreisningshusene. Lengre opp i dalen kan du se eneboliger fra 1970/80-tallet.

4. Torget.
Rådhuset i Måsøy kommune står her. Havøysund er kommunesenter i Måsøy kommune. Det bor om lag 1300 innbyggere her. Torget har en sentral plass i fiskeværet og omkranses av rådhuset, Coop Marked, helsesenteret. Torget ligger med åpning mot Havøysundet. Fotballstadion og Havøysund skole sees lengre oppe i dalen.

5. Øytun.
Ungdomsskole, som finnemisjonen, indremisjonen vestlandske indremisjonsselskap etablerte i 1917. Bygningen ble påbygd i 1934, og stod til tyskerne brente den i 1944. Øytun ble gjenreist og offisielt innviet 20. juli 1952. Eierne hadde over lang tid planer om å legge skolen til indre strøk. I 1967 ble Øytun flyttet til Alta. Skolen var en viktig og trivelig institusjon i bygda og mange personer hadde arbeidet sitt der. Det var et stort tap for Havøyund da skolen ble nedlagt.

6. Kirke/museum.
Havøysund kirke ble innviet i 1961. Den er noe utypisk arkitektonisk i kommunen og skiller seg derfor ut fra de andre fire kirkene. Det har stått en kirke i Havøysund tidligere. Hovedkirken i Måsøy ble flyttet fra Måsøy til Havøysund i 1830-årene, og til 1860-åra stod kirka der Havøysund Patentslipp nå ligger. Kirken ble nok en gang flyttet til Måsøya. Etter krigen ble det reist ei kirkebrakke som var i bruk i 1961. Kirkebrakken lå like på vest siden av Øytunbygningen. Museet, som opprinnelig var prestegjeld, ble bygd i 1951 og var inntil 1984, bolig for prestefamilien. Museumssamlingen viser stort sett kystkulturen fra tidlig 1900-tallet til nåtid. Samlingen av bilder er tilgjengelig for publikum.

7. Varden.
Fra gammelt av var vardene ment å være et varslingssystem for angrep av fremmede. Vardene var godt synlige fra alle kanter. Man tente da et bål i vardene og slik kunne et varslingsanlegg fungere over store områder og tjene som markering av grenser. Det finnes 3 varder på Havøya. I tillegg til denne er det en på Gavelen og en på Yttergavelen. Vardene har også vært seilingsmerker for sjøfarende. Man hadde ikke tidsfestet når den første varden her ble bygd. Den tyske okkupasjonsmakten anla i 1941 en signalstasjon omtrent der Varden er plassert. I forbindelse med dette fjernet de Varden, men befolkningen reise en ny, litt mindre, varde etter krigen. I 1991 bygde Lions Club i Havøysund på ny en fullverdig varde.

8. Storvannsparken.
71° N globusen markere breddegraden. På veien mot vindkraftverket kan du slappe av i parken, som er en del av området rundt Storvannet. Sittebenker langs en fin grusvei like ved vannet byr på en flott mulighet for avkobling. Det er tilrettelagt for grilling, og det er tillatt å fiske med stang i vannet. Flytekaia for robåter åpner for muligeten til en rotur. En del av Storvannet er kunstig oppdelt og tilrettelagt for bading.

9. Ishavsfronten Militærhistorisk museum.
Bygningen som huser militærmuseet var opprinnelig Kveldsol eldre- og sykehjem som ble bygd like etter 2. verdenskrig. Museet har et mangfold som viser militærhistorien i et langt perspektiv. Napoleonskrigene, 1. og 2. verdenskrig og lokalhistorie under og etter 2. verdenskrig er noe av det du kan få kjennskap til. Museet har også en stor boksamling med historie om emnet. I tillegg til museum er det også mulighet for leie av rom/overnatting.

10. Storvika.
Her er det virkelig flott utskikt mot sør og vest. Ettersom stedet har markerte spor i terrenget kan området engang i tiden ha vært bebodd av fangstfolk. Utsyn mot eventuelle fiender var typiske fordeler med boplassen. I dag benyttes området av lokalbefolkningen til rekreasjon og turopplevelser. Gapahuken er laget av Mats Kemppe Johansen, og er ideell for avslapping og grilling.

11. Heralia.
Hurtigruteskipet "Hera" grunnstøtte her nedenfor 17. mars 1931. Det var sydvestlig opp mot storm da båten traff fjellet. Det befant seg 67 personer om bord. Det er svært ulendt og vanskelig å komme i land der båten grunnstøtte. Etter mange forsøk lyktes det til slutt å få festet line i land. 6 omkom mens de forsøkte å forlate skipet. 1 døde på veien over fjellet til Havøysund. Det står en bauta som minne over ulykken like ved dampskipskaia, pkt 3.

12. "Ian Fleming".
Den engelske tråleren "Ian Flemming" gikk på gavelen 1. juledag 1973, klokken 20.00 om kvelden. Det var ikke direkte dårlig vær da båten grunnstøtte. Mange båter fra Havøysund deltok i letingen og bergingen av mannskapet. Under redningsaksjonen ble 15 mann tatt opp fra en flåte, mens 4 ble funnet drivende i sjøen med redningsvest på. En av besetningen var ennå om bord og ble berget derfra. Av 20 personer om bord mistet 3 livet. Besetningen ble brakt til Havøysund.

13. "Richard With".
En septemberdag i 1941 var hurtigruteskipet på vei gjennom Rolvsøysundet da det ble truffet av en torpedo avfyrt av en engelsk ubåt. Mannskapet greide ikke å låre livbåtene da tiden ble for knapp. Båten forsvant i havdypet i løpet av ett minutt eller to. Av de antatte 135 personene om bord omkom 103 og av disse var 75 passasjerer. Richard With var 193 fot lang og 905 bruttotonn. Båten var verifisert for 300 personer. Den ble bygd i 1909 og tilhørte Vesterålens Dampskipsselskap.

14. Havøygavlen vindkraftverk.
består av 16 vindturbiner som hver produserer 2.500 KW. Det vil si at når alle turbinene er i produksjon vil det produseres 40.000 KW, eller strøm til 6.000 husholdninger.
Minste vindhastighet for oppstart er 2,5 m/s. Vindmøllene vil stenges automatisk ned ved vindhastigheter høyere enn 25 m/s. Selve tårnet er 80 meter høyt. I tillegg strekker rotorbladet seg ytterligere 38,8 m.

15. Arctic View.
står i forbindelse med Havøygavelen vindkraftverk, og er et utkikkspunkt der det også er mulighet for avkobling.

Skjema