Paragraf 2023

Høring - Lokale forskrifter ny opplæringslov 1.august 2024

1. august 2024 trådte den nye opplæringsloven med forskrift i kraft.

Den nye opplæringsloven inneholder flere bestemmelser der kommuner og fylkeskommuner skal gi lokale forskrifter, samt andre bestemmelser som åpner for at kommunen/fylkeskommunen kan gi forskrifter. I henhold til den nye opplæringsloven er det ikke lenger unntak fra kravet om offentlig kunngjøring av lokale forskrifter.  Dette betyr at alle kommunens eller fylkeskommunens lokale forskrifter skal offentliggjøres på Lovdata. 

For Måsøy kommunes del, betyr det at kommunen  fastsette følgende forskrifter: permisjon fra skolen, SFO, skoleregler og skoledemokrati, målform og skoleruta. Måsøy kommune er i gang med forskriftsarbeidet, og vil med dette sende ut på høring tre lokale forskrifter (se vedlegg).

 

Forslag til forskrift om permisjon fra grunnskolen PDF document ODT document

Kommunen skal gi forskrift om permisjon i grunnskolen. Dette er et nytt krav som følger av ny opplæringslov § 2-2 fjerde ledd. 

Formålet er å sikre lik praksis for alle skolene i kommunen, slik at elever og foreldre får en viss forutsigbarhet. Forskriften kan for eksempel ha bestemmelser om hvor lange permisjoner som kan innvilges, hvor mange permisjoner eleven kan få, hvilke formål det kan innvilges permisjoner til og hvordan søknader om permisjoner skal behandles. 

 

Forslag til forskrift om hovedmål ved Måsøyskolen PDF document ODT document

Kommunen/fylkeskommunen skal gi forskrift om hvilket skriftspråk (nynorsk eller bokmål) som skal være hovedmålet på hver skole. Dette følger av ny opplæringslov § 15-2 første ledd. Etter dagens opplæringslov følger forskriftshjemmelen av § 2-5 første ledd

 

Forslag til forskrift om skoleregler og skoledemokrati PDF document ODT document

Kommunen/fylkeskommunen skal gi forskrift om skoleregler. Merk at det er nytt at skolereglene (tidligere ordensreglementet) også skal inneholde informasjon om organisering av skoledemokratiet i tillegg til rettigheter og plikter for elevene inkludert orden og oppførsel. Dette følger av ny opplæringslov § 10-7.

Det følger av merknadene til § 10-7 at skolereglene kan være felles for alle skolene. Kommunen/fylkeskommunen kan også vedta noen felles regler, og noen regler som gjelder for enkeltskoler. Skolereglene skal fastsettes som forskrift enten de er felles for alle skolene, eller gjelder for den enkelte skole. 

Forskriftene skal være hørt, vedtatt og offentliggjort.

 

Høringsfristen skal vanligvis være tre måneder ved lokale kommunale forskrifter, men kan være kortere hvis saken haster.

Innspill til de ulike forskriftene kan sendes på e-post til postmottak@masoy.kommune.noMerkes med “Innspill lokale forskrifter".

Høringsfrist: 13.11. 2024. kl.16.00

 

Vedlegg
Forskrift om hovedmål ved skolen i Måsøy kommune

Forslag forskrift permisjon Måsøy grunnskole

Forslag til forskrift om skoleregler og skoledemokrati

 

Skjema