Forsiden/Turister - velkommen!

Turister - velkommen!

Bli med på rundtur i Måsøy kommune!

Vår kommune ligger på 71 grader nordlig bredde ytterst ut på finnmarkskysten. Veien langs Riksvei 889 -  fra Kokelv til Havøysund - er svært spesiell. Veistrekningnen vil få offisiell status som Nasjonal Turistvei i 2012, og vil da være del av en eksklusiv gruppe på kun 18 veistrekninger i Norge med denne statusen!

La oss starte reisen i Kokelv - starten på RV 889. Første stoppested er Lillefjord - ei kystsamisk bygd som har merket fraflyttingen de siste årene, men som allikevel fremstår som velstelt og idyllisk takket være fastboende og fraflyttede som bruker de gamle boligene som fritidshus. Lillefjord mangler skole og butikk, og betjenes av landpostbud. Like før Lillefjord kan du observere den lokale sfinksen - en stor steinformasjon som sender tankene tilbake til oldtidens Egypt. Helt inne i fjorden strekker landskapet seg innover et elveleie og ender opp i en flott bergformasjon som egentlig minner om Lofotfjellene. Nede ved veien er det etablert en arkitekttegnet rasteplass som del av konseptet Nasjonal Turistveg. 

LillefjordNeste bebyggelse er Latter, som ligger et par kilometer lengre nord på Kvalnesklubben. Turen går videre mot Slåtten, men før det kan du langs veien se utrolig vakre fjell- og bergformasjoner, strandsoner og skog- og krattbevokste lier med et rikt fugle- og dyreliv. I Slåtten finner vi et mindre gartneri ikke langt fra bygdas kapell. Slåtten har hatt kapell siden 1896.

Over Slåtteneidet går turen til Snefjord. Her var det tidligere fiskebruk og lokalbutikk. Snefjord betjenes også av landpostbud. Her er rikelige fiskemuligheter både i vann og på sjø, og på sommeren har samene sine reinflokker i området. Et vakkert turområde frister til lange turer innover langs Snefjordvassdraget og i Krokelvdalen.

Langs RV 889 går turen over Bakfjordhøyda og nedover Bakfjorddalen mot Bakfjord. Et veistykke som om vinteren viser hvor ugjestmild naturen kan være med sine enorme snemengder og stengt vei. Om sommeren et naturskjønt skue som kan ta pusten fra de fleste. Bakfjord er idag fraflyttet, og består av enkelte hytter og en kai. På veistrekningen rett etter Bakfjord (mellom Selvika og Bakfjord) står Håkonstabben - en svær steinformasjon på nedsiden av veien. Når veien til Havøysund ble bygd lot ikke denne steinen seg sprenge bort - til tross for at de største sprengladningene ble avfyrt nettopp her.

Fra Bakfjord og videre utover mot Havøya finnes det en mengde rester etter boplasser som er over 6000 år gammel! I Selvika finnes natursti langs "Fotefar mot nord" i tillegg til at Selvika er et yndet utfartssted for solhungrige og badelystne havøysundværinger. Under krigen oppholdt gjemte noen russere seg for tyskerne i en hule i berget som vi kaller "russerhula". Denne hula er lett tilgjengelig fra veien - og gir et innblikk i hvilke kår disse russerne hadde å stri med.

Kommunesenteret Havøysund ble knyttet til fastlandet 5. desember 1986 med en bru åpnet av avdelingsdirektør fra vegdirektoratet. I 1988 ble veien åpnet av kong Olav. Åpningen skjedde på høyden i Eiterfjord. Kongen kom med helikopter til Snefjord og dro så ut til Eiterfjord, foretok avdukingen og kjørte inn til Hotellet der det var mottakelse for en del folk fra vegvesenet samt lunsj med over 100 gjester. Ut på ettermiddagen dro han videre med helikopter til Nordkapp. Havøysund er et fiskevær som dekker de tjenester folk flest benytter seg av. Her finnes fiskebruk, båtslipp/-verksted, bensinstasjon, lege, kirke, butikker, svømmebasseng,  idrettshall og to museer - bare for å nevne noe. Havøysund har også en fin og variert bygningsmasse; langs hele strandsonen finner du de typiske gjenreisningshusene. Lengre opp i dalen er det hustyper fra både 1970- og 1980-årene. En halvtimes fottur opp til Gavlen fører deg til øyas høyeste punkt med utsikt til Nordishavet og midnattsola. I 2002 satte Arctic Wind AS 16 opp vindturbiner på Gavlen. Vindturbinparken er et mektig skue både fra Havøysund, men spesielt for de som står på toppen av Gavlen.

Vindmøllene på HavøygavlenI 2005 ble utkikkspunktet Arctic View åpnet som inneholder kafé-/bespisning som er åpen om sommeren. Herfra kan besøkende beundre den vakre utsikten ut i havet og til det arktiske øyriket. Fra kommunesenteret Havøysund går det nesten daglig hurtigbåtruter til øyene Ingøy, Rolvsøy og Måsøy, om sommeren også til Ryggefjord. Sistnevnte var i sin tid et aktivt fiskevær med bosetning og husdyrhold, men er idag rekreasjonsområde for de som "bebor" de over 40 hyttene som er bygd i Hamna og oppe i den vakre Hamnedalen. Ryggefjord er et utmerket alternativ for naturelskere og turgåere som liker å fiske i ferskvann.

20 minutters båttur østover fra Havøysund ligger øya Måsøya oversprøytet av sjørokk om vinteren eller badet i midnattsol om sommeren. Måsøy var sentrum i området på 1700-tallet, og har gitt kommunen navnet Måsøy kommune. Her ble den berømte salmedikteren og folkelivsgranskeren Magnus Brostup Landstad født i 1802. Den franske prins Ludvig Philip besøkte øya på slutten av 1700-tallet. Kafevertinna fra København, madam Juel, bodde mange år på Måsøy. I dag er øya et aktivt fiskevær med skole, kirke, butikk og postkontor, og som er fri for biler og skjemmende eksos. På øya er det en reistamme på omkring 40 dyr som frister tilværelsen på ei øy med historiske røtter. Her finnes tufter fra steinalderen, og her kan du bade i sjøen langs lange hvite sandstrender.

Vest for Havøysund ligger Rolvsøya, som er den største øya i kommunen med sine 89 km², bare 25 minutters båttur unna Havøysund. En mengde fiskevann, rike bærmyrer og småvilt gir en førstegangsopplevelse som aldi vil bli glemt. På Rolvsøy finner du fiskeværet Tufjord på østsiden av øya og kirkestedet Gunnarnes på vestsiden inneklemt mellom høye fjell og dype fjorder. Rolvsøy er spesielt interessant i flora- og faunasammenheng. Tufjord har den eldste bosetningen på Rolvsøya, med røtter tilbake til senmiddelalderen.

En halvtimes båttur fra Rolvsøy ligger Ingøya lengst nordvest i kommunen. Bare et fåtall mennesker bor på øya, som for øvrig er er rik på historie. For fem hundre år siden var Ingøy et av de største fiskeværene i Finnmark - og er i historien beskrevet som by. Øya har derfor et godt utbygd veinett. Her finner du kirke, butikk, post og fiskemottak. På vestsiden av øya ligger det berømte Fruholmen fyr - som frem til 2006 var verdens nordligste bemannede fyrtårn. Om du ønsker å fiske i ferskvann er ikke dette stedet for deg (her finnes ingen ferskvann), men havfiske rundt øya vil nok oppveie savnet. I tillegg er her rike jakt og bærmuligheter i en barsk natur bestående av myrlandskap, høye fjell og massevis av holmer og skjær.

SkarvebergHjelmsøya ligger rett nord for Havøysund og er bare tilgjengelig med privat skyss. Øya ble fraflyttet på 60-tallet. Allikevel finnes her et utall med eldre hus som benyttes til hytteformål i tillegg til nyoppførte hytter rundt om på øya. Her finnes Hjelmsøystauren som er et av Europas største fuglefjell hvor en rekke fuglearter hekker.

Måsøy kommune, som har fiske og fiskeindustri som hovednæring, har i tillegg til ovennevnte et ubebygd innlandsområde som gir rike muligheter for fjell-, fiske- og jaktturer i naturskjønne omgivelser som vil gi deg opplevelser og inntrykk som du vil bære med deg resten av livet. Og som gjør at du lengter tilbake!

Måsøy kommune - kystens perle - er med sine omlag 1250 innbyggere vel verdt et besøk. Sommer som vinter!

Skjema