IOL1_150x113

Mørket skal vike for lyset...

Hvis hele Vest-Finnmark hadde stått sammen, vært solidariske med hverandre og bidratt til utvikling også i de små kommunene, - ja da tror jeg mørket ville viket for lyset i vår region……
IOL 1

Kronikk av ordfører Ingalill Olsen.


Overskrifta er hentet fra Vardøs byvåpen. Der står det riktignok på latin, men oversatt til norsk lyder det; mørket skal vike for lyset.

 


Jeg synes slagordet passer på oss i Finnmark på mange måter. Vi føler ordtaket på kroppen hver vår og vi kjenner hvor godt det gjør. Men også i overført betydning har ordtaket mening, pessimismen skal vike for optimismen og framtidstroa. Det går framover i Finnmark, ikke på alle områder, men i de store linjene. Vi har fisk, olje og gass. Det er i tillegg Norges viktigste råvarer, intet mindre. Vissheten om det bør gi oss sjølrespekt og styrke til å tro på framtida. Og er det noe kysten trenger nå så er det framtidstro. Det går så det suser i Hammerfest og Alta, mens vi andre sliter med befolkningsnedgang.

 


Vi trenger framtidstro men også noe annet. Kysten av Finnmark kan ikke overleve uten solidaritet og samhold. Hva betyr solidaritet omsatt til konkrete handlinger her hos oss?

  • Det betyr at Hammerfest slutter rekkene og kommer tilbake til Vest-Finnmark regionråd.
  • Det betyr at pengene fra framtidig olje- og gassaktivitet kommer alle innbyggerne i Finnmark til gode.
  • Det betyr at Alta skal akseptere at Origopengene i hovedsak skal settes inn på kysten og brukes til nye arbeidsplasser.
  • Det betyr ganske enkelt at Alta og Hammerfest kommune skal ha fokus på andre enn bare seg sjøl.

 

Hva skal så vi ”småkommuner”gjøre?

Vi skal ikke stille ublue krav til Alta eller Hammerfest uten at vi bidrar med noe konstruktiv:

  • Vi skal tenke helhet og hva som er best for regionen når noe skal etableres.
  • Vi skal støtte fortsatt sykehus i Hammerfest, men samtidig stå på for at Altas innbyggere skal få bedre helsetjenester.
  • Vi skal oppriktig glede oss over hver eneste etablering som gir arbeidsplasser i Vest-Finnmark.

 

Men også andre rammebetingelser enn de vi selv kan styre, må til for at våre samfunn skal bli bedre. Vi har fått Finnmarkseiendommen (FE) etter mye retorikk a la; ”Finnmarkingene skal bli herre i eget hus”.  Er det blitt slik? Er vi blitt herre i eget hus? Vi finnmarkinger har mindre innsynsrett nå, med lukkede møter og sakslister som er unndratt offentlighet, enn når Statskog styrte. Dette er komplett uakseptabelt, sjøl om det er aldri så mye oppstart og nybrottsarbeid.

 

Til Styremedlemmene i FE har jeg lyst å gi følgende klare melding; Vi bor i Norge – ikke Nord-Korea. Legg vekk Kim Il Sung-tendensene og innfør demokrati og åpenhet snarest!

Starten kan dere ikke gjøre om igjen, men det videre arbeidet kan ledes inn i en bedre lei som ikke er konfliktskapende.

 

Måsøy kommune sliter som de andre kystkommunene med negative befolkningstall, men har allikevel mange lyspunkter å trøste seg med. Vi har drift på 5 fiskebruk, Tobø-fisk i Havøysund bygger ut, Fjordlaks i Tufjord bygger nytt, det var oppstart på Måsøybruket i år, Ingøybruket er overtatt av Fjordlaks  og vi bygger klippfisktørkeri. Noe av dette er resultat av at vi styrer kommuneøkonomien vår slik at vi kan bidra med offentlige penger for å få til  næringsutvikling og nye arbeidsplasser. Vi er stolt over å være en fiskerikommune og sliter ikke med identiteten vår. Vi lever av fisk, vi bor på kysten og vi greier faktisk å få til noen nyetableringer.

 

Jeg ønsker ei positiv utvikling i både Loppa og Hasvik, samt alle andre kommuner som sliter.

 

Hvis hele Vest-Finnmark hadde  stått sammen, vært solidariske med hverandre og bidratt til utvikling også i de små kommunene, - ja da tror jeg mørket ville viket for lyset i vår region……

Skjema