_KOR2264-web-resize_150x113

Morten Rostrup, grunnlegger av Leger Uten Grenser i Norge

I forbindelse med årets TV-aksjon var Morten Rostrup i Havøysund og holdt foredrag om arbeidet til Medecins Sans Frontier (MSF) som er den internasjonale betegnelsen for Leger Uten Grenser. MSF ble i 1999 tildelt Nobels fredspris for sitt medisinske nødhjelpsarbeid.

Måsøy kommune har gitt 7500 kroner til TV-aksjonen 22. oktober. På bildet har Morten Rostrup 7500 kr i monopolpenger siden pengene allerede er overført TV-aksjonens konto.
_KOR2264-web-resize_150x113

Morten Rostrup var grunnleggeren av Leger Uten Grenser i Norge for 10 år siden, og har vært president for Medicins Sans Frontier i 3 år. I tillegg kom fylkesleder for TV-aksjonen Elisabeth Ludvigsen samt kommunekomiteen her i Måsøy kommune.

 

Ved hjelp av bilder og skildringer fortalte Morten Rostrup om de ”glemte” krisene, krisene uten overskrifter. Om mennesker rammet av krig, konflikter og naturkatastrofer. Men som media ikke viser interesse for, og hvor det kan være politisk ukorrekt for regjeringer og internasjonale organisasjoner å gripe fatt i situasjonen. Morten Rostrup forklarte: ”Tsunami-krisen er et eksempel på en krise som fikk enorm mediadekning og hvor både privatpersoner og regjeringer bidro med stor økonomisk støtte. Det var en ekstrem naturkatastrofe, skyldtes ingen langvarig politisk konflikt eller krig, og katastrofen kom nært oss, med mange drepte fra Norge og andre vestlige land. Det ble gitt så mye, at til slutt ble Leger Uten Grenser nødt til å si at vi hadde nok penger til å drive den medisinske nødhjelpen der, men at folk heller kunne gi penger til andre krisesituasjoner med større behov.”

 

For Leger Uten Grenser retter sitt arbeid dit nøden er størst, og hjelper alle uansett rase, religion eller politisk tilhørighet. Befolkningers rett til og behov for å motta humanitær hjelp og Leger Uten Grensers rett til å gi slik hjelp, er de eneste føringene for organisasjonens arbeid. Fordi nesten 80% av pengene til Leger Uten Grenser kommer fra privatpersoner er de helt uavhengige, den uavhengigheten er en av organisasjonens største fortrinn sa Morten Rostrup.

_KOR2259-for-web-resize_550x413
Fra venstre: Ordfører Ingalill Olsen, lege Morgen Rostrup fra Leger uten Grenser, kommunekomiteen med Siv Berg, Anne Karin Olli og Liv Randi Bjørnå, samt fylkesleder for TV-aksjonen Elisabeth Ludvigsen.

I tillegg til det medisinske nødhjelpsarbeidet er en av hovedoppgavene til Leger uten Grenser å vitne om overgrep, urettferdighet og brudd på menneskerettigheter i verden. Å snakke for de svake som ikke har egen stemme. Og under foredraget ble vi kjent med mennesker i nød som Morten Rostrup selv hadde møtt og behandlet. Noen overlevde takket være hjelpen til Leger uten Grenser, noen var ikke til å redde. Men bildene av dem brente seg inn netthinnene våre.

 

For tiden jobber Morten Rostrup også i en deltidsstilling ved intensivavdelingen ved Ullevål Sykehus. Han opplever de ekstreme forskjellene mellom helsetilbudene i Norge og i de områdene Leger uten Grenser driver nødhjelp. ”Ved intensivavdelingen, med all sin medisinske høyteknologi, kan jeg bruke store økonomiske og menneskelige ressurser på forlenget livet til en gammel pasient i noen dager eller uker, samtidig som jeg vet at barn i kriseområder ikke får tilgang til den mest elementære hjelpen for å overleve.”

 

Etter foredraget fikk Ordfører Ingalill Olsen ordet, hun takket for foredraget, og overrakk Måsøy kommunes bidrag på 7.500 kr til Leger uten Grenser. Pengene var overført, og derfor ble overrekkelsen gjort symbolsk med monopolpenger, med oppfordring til andre i kommunen å gi til TV-aksjonen 22. oktober, da fortrinnsvis med ekte penger.

 

Det er fortsatt mulig å melde seg på til å bli bøssebærer, og alle oppfordres til å gi til TV-aksjonen søndag 22. oktober.

For mer informasjon kontakt en i kommunekomiteen i Måsøy: Anne Karin Olli, Siv Berg eller Liv Randi Bjørnå, eller www.legerutengrenser.no og www.tv-aksjonen.no


Tekst/foto: Nam-Young Pak, kommunelege I

Skjema