Ordføreren reagerer på fiskerikontornedleggelse
Dette skriver ordføreren i et brev til Fiskeridirektoratet i Finnmark:
Måsøy kommune er blitt kjent med at en intern arbeidsgruppe i Fiskeridirektoratet har utarbeidet: ”Innstilling fra arbeidsgruppe for vurdering av oppgavefordeling og fiskerikontorstruktur”
Konklusjonen i punkt 6.4 Arbeidsgruppens forslag til framtidig kontorstruktur er at kontoret i Havøysund utgår. Fiskerifylket Finnmark skal etter arbeidsgruppa syn sitte igjen med regionkontor i Vadsø, samt fiskerikontor i Hammerfest, Honningsvåg og Båtsfjord. Måsøy kommune har mottatt denne administrative vurderingen med stor undring, ikke minst sett i lys av den utvikling innen fiskerinæringa som foregår i Måsøy kommune.
Utvikling i fiskerikommunen Måsøy
Måsøy kommune opplever nå en rivende utvikling innen fiskerisektoren. I 2003 ble det etablert en ny fiskeforedlingsbedrift med hovedvekt på seiproduksjon i Havøysund. Noe som har bidratt sterkt til at landet fangst har økt betydelig i Måsøy. Havøysund har dermed to fiskemottak, hvor begge driver med videreforedling. Tobø-Fisk AS med filetproduksjon og Hermann Export AS med saltfiskproduksjon. I tillegg åpnes et klippfisktørkeriet i Havøysund i midten av mars -07 med en døgnkapasitet på 20 tonn. Måsøybruket AS er etablert og driver konvensjonelt. Det samme gjør Ingøybruket, og vi forventer oppstart i Snefjord. I Tufjord på Rolvsøya bygger Fjordlaks AS ut et anlegg på 3600 m2, med 110 m kai og 200 meter flytebrygge. Tufjorden er i tillegg mudret for å kunne ta inn større båter. Anlegget forventer at 500 båter skal levere der.
Ilandbrakt kvantum
Det betyr i klartekst at økt ilandført kvantum vil øke betydelig i Måsøy. I 2005 ble det landet 12 436 827 kg rundvekt i Måsøy. Alt dette var norske landinger. Dette økte til 18 481 431 kg rundvekt i 2006.
Fjordlaks AS har uttalt at de satser på ca 20 millioner kg landet i år. Det betyr at Måsøy kommer til å få en betydelig økning i sitt landede kvantum i 2007 og årene framover. Dette vil være mer enn en fordobling av ilandbrakt kvantum i Måsøy kommune.
Alt dette viser en rivende utvikling i en av Finnmarks viktigste fiskerikommuner. I tillegg har Måsøy et aktivt miljø for levendelagring av fisk, både med Mare AS som driver oppforing av torsk og en mengde seisteng ulike steder i kommunen.
Hva skyldes så den positive utviklinga i Måsøy kommune knyttet til fiskeriene og videreforedling?
Måsøy kommune har tatt en aktiv rolle i forhold til å initiere næringsutvikling. I tillegg er lokaliseringa med nærhet året igjennom til svært gode fiskefelt en medvirkende årsak, og sist men ikke minst har lokalisering av flere store aktører som Aker Seafood, Fjordlaks og Hermann Pettersen i Måsøy vært med å framskynde og forsterke denne utviklingen.
Fiskerikontorenes virksomhet er dreid mot ressurskontroll. Det er jo da viktig at ressurskontrollen utføres der ressursene landes og der den videreforedles.
Den økte landkapasiteten i Måsøy gjør at vi vil få en betydelig økning av fremmedflåte. Havøysund har all den infrastruktur flåten trenger med mekanisk verksted, notbøteri, fryseri og isanlegg, proviant og fiskeredskap.
I tillegg er det gode kommunikasjoner med utgangspunkt fra Havøysund rettet mot øyer og fjorder der aktivitetene foregår, og mot Hammerfest og Honningsvåg.
Etter Måsøy kommunes vurdering har ikke arbeidsgruppas konklusjoner tatt høyde for den endring og utvikling knyttet til hvor ilandbrakt fangst landes.
Vi ser nå at Måsøy bygges opp som den kommunen hvor det bringes inn mest fisk fra norske fartøy i hele Finnmark. Denne utviklingen må fiskeridirektoratet ta inn over seg når de planlegger framtidig kontorstruktur.