Forsiden/Politikk/Ordførerens hjørne
2023

Ordførerens hjørne 02. juni

Mai er lagt bak oss, og vi tar fatt på juni. Skolene er midt i eksamenstiden, og sommerferien nærmer seg for elevene.

Sist helg var det konfirmasjon for noen, langhelg for andre – og ei skikkelig «pinserie» for oss alle. Lørdag måtte Bakfjordfjellet brøytes, men det er nok ikke unikt på denne tiden av året. I sør advares det om sterk og farlig sol, mens vi i nord venter tålmodig på skikkelig sommervarme mellom snøbygene.

Formannskapsmøte
På rådhuset har vi denne uka hatt formannskapsmøte, og vi har innstilt i mange saker som skal behandles i kommunestyret 15. juni – for øvrig det siste ordinære kommunestyremøtet i denne valgperioden.
Det ble en lang dag i formannskapet, men vi kom i mål.
Jeg er veldig fornøyd med at vi nå har innstilt til kommunestyret om at vi starter opp med lukking av avvik på Gunnarnes skole, som første steg på veien mot et oppvekstsenter.
Det er viktig å få lukket avvikene, både med tanke på luft og vannkvalitet, men også sikkerhet som brann og uteområder. Her må vi også ha en bred involvering med SU, lærere og elever.

  • Vi har bedt kommunestyret om å vedta helårlig SFO ved Havøysund skole, noe som vil lette hverdagen for foreldre som ikke har familie i nærheten.
  • Vi har innstilt til kommunestyret å vedta «Havne og næringsplanen», «Masterplan for reiselivet i Måsøy», og at det skal utarbeides en «Kulturmiljøplan for Måsøy kommune 2025- 2029».
  • Vi har også bedt kommunestyret om å vedta den overordnede administrative modellen for Måsøy kommune.

I møtet gjennomgikk vi den økonomiske drifta, og her må vi fortsatt holde fokus for å få den i balanse.
Administrasjonen har behov for et bredere dypdykk i regnskapstallene for å kunne sikre at kommunestyret får et bilde av driften. Det fremkommer allikevel tydelig at vedtatte budsjett for 2023 med de endringer som kommunestyret besluttet er vanskelig for kommuneadministrasjonen å etterleve i driften.
Formannskapet innstilte vi til kommunestyret å gjøre følgende budsjettreguleringer:
· Utgiftsrammen for prosjekt renovering legekontoret økes med kr 3,25 mill. iht. vedtak i sak 117/2022. Økningen på kr 3,25 mill. finansieres med låneopptak etter kommunelovens § 14-15. Lån til egne investeringer
· Rammetilskudd økes med kr 514 000,00
· Overføring og tilskudd til andre reduseres med kr 1 248 915,00
· Lønnsutgifter økes med kr 706 795,00
· Sosiale utgifter reduseres med kr 3 241 710,00
· Kjøp av varer og tjenester økes med kr 1 800 000,00

Generalforsamling FIMIL
Jeg deltok onsdag på Teams i generalforsamlingen, der årsrapport, resultatregnskap og balanse 2022 ble behandlet. Videre ble det valgt styremedlemmer. Kjetil Hansen fortsetter som leder, og Tor Bjarne Stabell fortsetter som nestleder av styret. Etter generalforsamlingen fikk vi en informasjon om krav til avfallsinnhenting og sortering, der det er satt mange tidsfrister for at man skal ha forskjellige løsninger på plass.

  • Krav til 65% gjenvinning av husholdningsavfall innen 2035
  • Forbud mot brenning av matavfall innen 2024
  • 80 % papp- og papiravfall og 85% glass- og metallemballasje skal sorteres ut fra 2028

Representantskapsmøte VEFIK
Etter møtet i FIMIL byttet jeg direkte til Teamsmøte med representantskapet i Vest-Finnmark Kommunerevisjon IKS. Der ble regnskap, årsmelding og revisjonsberetning 2022 behandlet.
I møtet ble vi også orientert om juridiske vurderinger i forbindelse med virksomhetsoverdragelse til Komrev Nord, og vi valgte avviklingsstyre og observatører til styret i KomRev Nord. Børre Stabell sitter som nestleder i dagens styre, og dette styret ble også valgt som avviklingsstyre. Børre ble også vara som observatør.

Samspillsnettverk
Onsdag ettermiddag besøkte jeg museet, der Samspillnettverket Hammerfest og Måsøy arrangerte historiekveld. Samspillnettverket er et samarbeid mellom ProBarents, Visit Hammerfest og reiselivsaktører, som har som mål å utvikle tilbud på destinasjonene, og bli kjent med historiene fra de forskjellige plassene i kommunene. Jeg har bodd her hele livet, men du verden det var lærerikt og spennende å høre Anne Therese Seppola, Arnulf Jensen, Gudleif Kristiansen og Willy Brochmann fortelle om alt fra fiskeri, kirkesteder og krigshistorier fra vår kommune. Konklusjonen min er at det er utrolig mye man ikke vet om kommunens fortid. Takk til arrangørene for en hyggelig ettermiddag.

Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport
Sannhets- og forsoningskommisjonen ble oppnevnt av Stortinget i juni 2018 for å: 

  • gjøre en historisk kartlegging av myndighetenes politikk og virksomhet overfor samer, kvener, norskfinner og skogfinner både lokalt, regionalt og nasjonalt.
  • undersøke virkningene av fornorskingspolitikken og se på hvordan fornorskingspolitikken har påvirket majoritetsbefolkningens syn på disse gruppene, og undersøke betydninga av fornorskinga frem til i dag.
  • foreslå tiltak som bidrar til videre forsoning.

Torsdag ble kommisjonens rapport, etter 5 års arbeid, endelig overlevert stortingspresidenten, og i skrivende stund blir hele rapporten lest fra Nasjonaltheateret av 100 deltakere, over 37 timer. I programmet «Norge lytter» kan du følge hele opplesningen på Nrk2.
Det fortelles om en rapport som er svært kritisk til fornorskingen. Språk forsvinner. Kultur er blitt borte. Det handler om en fornorskingspolitikk og en urett begått overfor samer, kvener, norskfinner og skogfinner. Rapporten er blant annet basert på intervjuer med 760 mennesker, som har fortalt om fornorsking og urett, ifølge kommisjonens leder Dagfinn Høybråten.
«Dette er alvorlig. Det handler om vedtak gjort av Stortinget med penger bevilget av Stortinget, med det formålet å fornorske egne minoriteter», sa Høybråten under presentasjonen av rapporten.
Da kommisjonens var på besøk i Måsøy fikk jeg følge fortellinger fra salen, og det var sterke inntrykk som ble presentert – både om språk, men også om internatliv og kontroll. Mange har sluttet å bruke sine opprinnelige språk, og gått over til å bruke norsk. Det omfattende språkskiftet har gjort at nordsamisk har blitt et truet språk. Det har blitt fortalt sterke historier om hvordan barn ble tatt fra foreldre, og historier om en skolegang preget av forbud og tvang mot å bruke morsmålet sitt, hjertespråket sitt.

Ukens gladsak
Vi har veldig lav ledighet og samtidig fått flere ut i arbeid siste år.
Denne uka kom tallene fra SSB som kan fortelle at 42 flere er i arbeid i 1. kvartal i år i forhold til samme periode i fjor. Antall personer i jobb har økt fra 561 til 603 (7,2%), og det er slett ikke verst når vi vet at vi er 1110 innbyggere, spesielt med tanke på den demografisk utfordringen vi har med mange eldre i forhold til yrkesaktive. Vi hadde pr. april kun 1,5% helt ledige. Det er selvsagt bra at det er lav arbeidsledighet, men det betyr også at det er utfordringer overalt for å skaffe nok arbeidskraft. Tilrettelegging for tilflytting og boliger er derfor fortsatt noen av våre viktigste oppgaver.

Neste uke
Neste uke starter allerede søndag kl. 09.00 med besøk fra KS/Samplan-studenter fra flere kommuner.  Samplan er et etter-/videreutdanningstilbud i samfunnsplanlegging som støttes av KS, Kommunal- og distriktsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Klima og miljødepartementet og Statens vegvesen.
Etter dette besøket står Arctic Race of Norway med sitt Roadshow for tur, der det skal filmes og lages innslag til sommerens sendinger fra sykkelrittet.
I løpet av søndagen pakker jeg kofferten og reiser til Oslo, for møter på Stortinget om transportløsninger og fiskerihavn. Natt til tirsdag er jeg hjemme igjen, og klar for flere møter/samtaler utover uka:

  • Politisk debatt arrangert av pensjonistforeninga
  • «Lån en ordfører» på biblioteket
  • Styringsgruppemøte – arealplanen
  • Samarbeidsmøte med Måsøy jobbsenter
  • Styringsgruppemøte - bygdevekstavtalen

 

«Når du snakker, gjentar du bare det du allerede vet.

Men hvis du lytter, kan du lære noe nytt.»

J. P. McEvoy

 

God helg

Bernth R. Sjursen

Skjema