Ordførerens hjørne 23. juni
«Sommartider» og «Walking on sunshine» er sommer i radioen. Det er liksom noe eget når musikken oser av ferie og sol. For ikke å snakke om Reiseradioen, den virkelige lyden av sommer.
Lørdag 17. juni gikk årets første utgave av programmet på luften, og de kunne samtidig markere sitt 60 års jubileum. Tenkt av noe så enkelt som annonsering av hvor Redningsselskapets skippermøter blir avholdt, og en opplesing av badetemperaturene kan bli så nødvendig for følelsen av sommer. Når det hele toppes med lett prat og masse god sommermusikk, så blir Reiseradioen for meg lyden av sommer.
Bedriftsbesøk
Jeg er endel på farten i mitt virke som ordfører, selv om det meste av tiden brukes i møterom og på offentlige kontorer. Når sommeren nærmer seg er det færre møtedokumenter som skal gjennomgås, og det er plass til flere uformelle møter og samtaler. Denne tiden ønsker jeg som vanlig å fylle med besøk på arbeidsplasser. Denne uka har jeg besøkt Havøysund Fisk AS, som investerer over 15 millioner i nytt mottaks- sorterings- og pakkeutstyr. Med 45 faste ansatte som bor i kommunen, er dette en av de store arbeidsgiverne i kommunen. I tillegg har de mange sesongarbeidere, så bolig til alle er kanskje den største utfordringen de har.
Så har jeg vært innom hos en viktig leverandør til fiskeflåten; Notbøteriet AS. Der møtte jeg både daglig leder, og erfarne seiskippere som diskuterte løsninger for tilpassing av ei seinot. Det er alltid hyggelig med en prat rundt kaffebordet, jeg lærer alltid noe nytt, og jeg har alltid med meg gode innspill og ideer tilbake til ordførerkontoret. Takk for kaffen og praten.
Mobildekning FV889
Mandag hadde vi et møte med Telenor om mobildekning, og løsninger for både Havøysundveien og Cermaqs anlegg i Bakfjorden. I kommunestyresak 11/2023 vedtok vi å igangsette et forprosjekt for å se på løsninger for veien, og har også hatt flere møter med forskjellige aktører tidligere. Nå skal kommunen gå inn som en slags «hovedaktør» for å jobbe frem finansieringsløsninger og få prosjektet ut på anbud. Dette er et stort prosjekt som krever involvering av mange parter, for å se på mulige løsninger og fremdrift. Det er i alle fall ikke for tidlig med mobildekning på Havøysundveien, og jeg er av den oppfatningen at det må være en offentlig interesse at sikkerheten blir ivaretatt. Nå er vi i gang, og jeg både håper og tror at vi får flere private og offentlige aktører med på spleiselaget.
Hovedutvalgsmøte
Hovedutvalg for teknisk, utvikling og miljø hadde 3 saker oppe til behandling, i et ekstraordinært møte denne uka, og som alle ble positivt vedtatt:
19/2023 - Motorferdsel i forbindelse med utsett og røkting av fiskefelle for pukkellaks i Snefjordvassdraget i perioden 1. juli til 15. september.
20/2023 - Landing og lavtflyging med helikopter i forbindelse med overvåking og kartlegging av hekkebestand av snøugle i Måsøy kommune i perioden 1. juli til 1. august 2023.
21/2023 - Forlengelse av midlertidig dispensasjon fra reguleringskrav masseuttak Garpholmvika, frem til 31.12.2024.
Et godt liv i hele Norge
Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik la denne uka frem regjeringens distriktsmelding; «Et godt liv i hele Norge – distriktspolitikk for fremtiden». I meldingen finner vi flere hovedtema som det skal satses på, og som er verdt å merke seg:
- Kommunene skal få bestemme mer selv, og dette gjelder spesielt innen arealpolitikken.
- Staten skal være til stede over hele landet, med tjenester, arbeidsplasser, god digital og fysisk infrastruktur og et variert kulturtilbud.
- Mer bredbånd og bygdevekstavtaler
- Enklere å bygge og bo i distriktene, der både Husbankens lånerammer og priser for kollektivtilbud skal justeres.
- Sterk innsats for Nord-Norge.
Hele distriktsmeldingen finner du her.
KVU Nord-Norge
Onsdag ble det avholdt et Teams-møte i politisk samrådsgruppe for «Konseptutvalg for fremtidens transportløsninger i Nord-Norge». Dette er en utredning av hele transportsystemet i nord, inkludert Svalbard; hovedveger med viktige tilknytninger, viktige farleder og havner, lufthavner og jernbane. Jeg er så heldig at jeg får sitte i denne gruppa, og direkte få være med å spille inn utfordringer som jeg ser, og ønskelige løsningsforslag.
Hva ser vi? Nord-Norge, Svalbard, nordområdene og Arktis får større geopolitisk betydning. Transport og infrastruktur i nord blir viktig for nasjonal sikkerhet, samarbeidet med Sverige og Finland kan bli en nøkkel, og det grønne skiftet kan forsterke energimangel. I det store bildet ser vi på øst-vest-perspektivet, transport er viktig for matproduksjon i nord, demografi og nordsjøturnus påvirker reisemønster og behov.
Hvilke transportløsninger ønsker vi i og for nord, og hvordan utvikle transportsystemet for å få til en god samfunnsutvikling? Spørsmålene, utfordringene og mulighetene er mange. Her er det viktig å følge med, og passe på at de riktige beslutningene blir tatt for fremtidens transportløsninger, til og fra, og i Nord-Norge.
25 år i kommunens tjeneste
Det er alltid hyggelig å være med på å hedre ansatte for lang og tro tjeneste, og onsdag kveld inviterte kommunen jubilanter til middag og markering på hotellet. Når man har jobbet hos samme arbeidsgiver i over 25 år, så har man gjerne trivdes på jobb, fått bryne seg på interessante oppgaver, og arbeidsgiveren har kunnet støtte seg på ansatte med bred erfaring. Det fortjener både gull og gode ord. Gratulerer med jubileet.
Arealplan og Statsforvalteren
I møtet med Statsforvalteren denne uka gjennomgikk vi flere merknader og innsigelser til vårt arealplanforslag. Vi står nå overfor et regelverk som Statsforvalteren har satt stort fokus på, og som de selv sier at vi er de første som de virkelig gransker regelverket. Det betyr ekstra dokumentasjon og utredninger for oss, der vi må dokumentere kartlegginger og hensynsvurderinger for å kunne få til en overordnet plan. På meg virker det nesten som om vi er i gang med en detaljert reguleringsplan, og vi diskuterer veldig hva som skal legges til grunn i kommuneplanens arealdel. Her snakker vi om begreper som LNFR, naturmangfold, kulturminner, kulturlandskap, jordvern, landbruksinteresser, osv. Vi skal følge regler og lover, men da må de også tolkes fornuftig i forhold til hvor vi befinner oss, og man må legge til grunn at vi ikke snakker om pressområder rundt byer og større tettsteder.
TINEstafetten
TINEstafetten arrangeres av Norges Friidrettsforbund og TINE, der målet er å fremme fysisk aktivitet og breddeidrett blant barn og unge.
Under NM i friidrett i Tønsberg i 1993 ble ideen til TINEstafetten født, og på den første TINEstafetten deltok 10.500 barn og unge rundt om i landet. I år løper rundt 110.000 elever fordelt på nesten 300 steder i hele landet – dette gjør TINEstafetten til verdens største stafett. I løpet av 26 år har over 1.9 millioner elever deltatt.
I år var datoen for stafetten 9. mai, men noen skoler må naturlig nok tilpasse tidspunktet etter været, noe man har gjort ved Havøysund skole. Her ble TINEstafetten arrangert denne uka, i et strålende sommervær. Både barn, unge ga alt for laget, men mange stolte foreldre og lærere heiet fra sidelinja.
Neste uke
I neste uke er det full fart med «Perla-festivalen» som starter i kveld, men kalenderen min inneholder også noen arbeidsmøter.
- Informasjonsmøte om den igangsatte utredningen av funksjons- og oppgavedelingen i og mellom sykehusene i Helse Nord.
- «Hjemkommerdag» på Kroa
- Møte med NAV
- Møte med fylkeskommunens næringsavdeling
- Møte om kommuneplanens arealdel.
«Den som ikke vet, skal ikke skamme seg over å måtte lære»
Hadith
God helg
Bernth R. Sjursen