Forsiden/Politikk/Ordførerens hjørne
2023

Ordførerens hjørne 5. mai

«Jeg velger meg april …» og «Kom mai, du skjønne, milde …» er vel ikke de mest velegnede setningen på denne tiden i nord.

Vi går fra nydelig vær og tørr asfalt til snø og slaps over natta, og jeg kjenner på en slags værsjuke. Da er det greit å vite at «manns minne» er sånn ca. 14 dager, og at dette været er helt normalt på denne årstiden. Snart er det midnattssol og sommer i nord.

Det er mye som skjer i kommunen, men vi er en liten kommune med få menneskelige ressurser. Ting tar forståelig nok lengre tid enn i en større organisasjon, men med systematisk og målrettet jobbing så kommer resultatene.
Det jobbes godt på mange områder, men vi har fortsatt mange planer og oppgaver som skal løses og leveres. Av det nærmeste som står på agendaen kan jeg nevne:

  • Nytt lege- og omsorgsbygg skal åpnes i august.
  • Vi skal i gang med Hallvika industriområde.
  • Kommuneplanens arealdel skal ferdigstilles og vedtas.
  • Skolen på Rolvsøy skal opp til politisk behandling i juni. Da får vi forhåpentligvis et endelig, omforent og varig vedtak for både skole, barnehage og SFO.
  • Flytebryggekapasiteten i Havøysund, Tufjord og på Måsøy skal utvides.
  • Arctic Race of Norway skal planlegges og gjennomføres.
  • Det skal gjennomføres folkemøter for «Bygdevekstavtalen».
  • Det jobbes med løsninger for mobildekning på FV889.
  • Kollektivtilbud og kombibåtkaia på Ingøy er «hete poteter» som det jobbes med hele tiden.

Administrativ organisering
Denne uka kom vi mål med forslaget til ny administrativ organisering, og forslaget er sendt ut på høring til alle ansatte i kommunen. Høringsfristen er satt til 15. mai, og vi tar sikte på et politisk vedtak i kommunestyret 15. juni.

Bli kjent med Bufetat og Fosterhjemstjenesten
Onsdag hadde vi et møte med Bufetat og Fosterhjemstjenesten, som skal delta med aktiviteter og informasjon under Arctic Race of Norway. Hvordan skape aktivitet og entusiasme langs løypa, og hvordan rigge til for stands og møteplasser i sentrum? Det er et stort behov for fosterhjem, og et slikt arrangement er en fin anledning for både synliggjøring og informasjonsdeling.
Det var veldig lærerikt å høre om tjenestene, og erfaringene fra tidligere ritt som de har vært med på. Dette møtet var starten på en rekke møter med forskjellige aktører som vil delta i karavanen og som vil skape aktivitet i sentrum 19. august.

Folkemøter «Bygdevekstavtalen»
Måsøy kommune har som kjent, i samarbeid med Hammerfest Hasvik og kommune, blitt plukket ut til å være med i bygdevekstavtalen i regi av kommunal- og distriktsdepartementet.
Målsetningen for prosjektet er å finne løsninger på flaskehalser og problemstillinger som kan gi utvikling og vekst i bygder og samfunn.
Det å involvere innbyggere er en sentral del av prosjektet, og i den anledning ønsker Måsøy kommune å invitere innbyggere til folkemøter:
Søndag 14. mai kl. 14.00 Lillefjord grendehus
Mandag 15. mai kl. 13.00 Skolebygget på Måsøya
Mandag 15. mai kl. 18.00 Havøysund hotell
Tirsdag 23. mai kl. 14.00 Storstua på Ingøya
Tirsdag 23. mai kl. 17.00 Tufjordbruket

En entusiastisk framtid
Denne uka har jeg deltatt på styremøte i Visit Hammerfest, der vi er nest største eier. Visit Hammerfest har, sammen med lokale aktører, jobbet med en masterplan for reiselivet i Hammerfest og Måsøy der hovedmålet er å skape «Et reisemål for og med entusiaster!»
Reiselivet vårt skal være med å skape blomstrende lokalsamfunn med mennesker som inkluderes, trives og bidrar, der tilflyttingen øker og fraflyttingen minker, og der reiselivets virksomhet verdsettes av alle innbyggerne.
For å jobbe for og med reiselivet må man legge noen premisser i bunn:

  • Hammerfest og Måsøy skal sikre den gode balansen på reisemålet, og dermed planlegge for rette volumer av rette gjester på rett sted til rett tid.
  • Reisemålet skal prioritere de markedene og segmentene som bidrar med høyest lokal verdiskaping og lavest utslipp.
  • Prinsippene for bærekraftig reisemålsutvikling skal være førende og forpliktende for handling, tiltak og kommunikasjon. Innbyggerne og lokalsamfunnets interesser, samt lokal natur og kultur, skal for øvrig veie tungt i alle prioriteringer.
  • Aktørene på reisemålet skal følge med på hva som skjer i verden og være omstillingsvillige i forhold til endringer i markedet.

Man jobber for å skape et reiseliv og en reiselivsutvikling som ivaretar lokal egenart, styrker lokale initiativ og ressurser, samt bidrar til stolthet, tilhørighet, samarbeid og inkludering. Reiselivet skal inkludere lokalsamfunnet – og alle innbyggere skal kjenne reiselivet!
Hammerfest og Måsøy skal bli kjent som et reisemål for entusiastene!
Entusiastene er de som vil utforske lidenskapene sine, reise litt lenger, komme tettere på den lokale kulturen, bli litt lenger og bidra litt mer i lokalsamfunnene de besøker. Entusiaster er oppriktig interessert i noe, planlegger reiser basert på sine interesser og hobbyer og er ofte villig
til å reise litt lengre, bli lengre på et sted og betale litt mer.

«Lån en ordfører»
Onsdag var det klart for et nytt «Lån en ordfører» på biblioteket, og denne gangen var det inkludering av utenlandske arbeidere, demografiutvikling og fremtidige løsninger for museum som ble tema ved kaffebordet. Selv om det er veldig få som benytter seg av dette tilbudet om en kaffeprat på biblioteket, så er det viktig for meg å være tilstede for de som kommer. Denne gangen gikk praten om blant annet inkludering av våre utenlandske innbyggere, demografiutviklingen, og om hva som er viktig for tilflytting. Har du tenkt på hvor mye ressurser det finnes blant utenlandske arbeidstakere i fiskeindustrien? Jeg er helt sikker på at mange av disse ønsker å bidra innen både idrett og kultur, og vi har alle en jobb å gjøre for å inkludere de som ønsker det i samfunnene. Kanskje lag- og foreninger kan samle seg for å vise frem hvilke tilbud vi har i kommunen?
Den demografiske utviklingen gjør at vi blir flere eldre, og færre «arbeidshender» til å utføre oppgavene for å holde samfunnet i gang. Som kommune har vi en oppgave å legge til rette for tilflytting og bosetting, men vi er avhengige av å spille på lag med alle innbyggerne. Positiv omtale av det som er bra og fungerer kan alle bidra til, og så kan vi sammen systematisere og utvikle det som ikke fungerer så bra.
Bygget som huser Måsøy museum er ikke bra, og vi har i lang tid forsøkt å finne et alternativ. I disse dager jobbes det med intervjuer og ansettelse av ny leder for museet, og jeg ser for meg at man da kan jobbe systematisk med både bygg og innhold i fremtidens Måsøy museum.

Markedsføring og inkludering
Det er mye som skjer rundt om i kommunen, og de fleste arrangører ønsker mange deltakere og bred oppslutning om sine arrangement. Hvordan kan vi sammen markedsføre dette?
Jeg anbefaler alle om å sende inn informasjon om sitt arrangement til servicetorget@masoy.kommune.no Da blir opplysninger om arrangementet, tidspunkt og sted lagt inn i aktivitetskalenderen, og flere av både innbyggere og besøkende kan finne ut av hva som skjer i kommunen.

Arctic Race of Norway
Torsdag hadde alle vertskommunene et felles oppdateringsmøte med ARN. I møtet gikk vi igjennom kommunenes planer og status for arrangementet, samt ARN´s planlagte aktiviteter fremover.

  • Det første som skal gjennomføres hos oss er et stort folkemøte 24. mai, der innbyggere, frivillige lag- og foreninger, samt næringsaktører skal samles for idemyldring. Vi skal lage folkefest!
  • Søndag 4. juni kommer ARN Roadshow på besøk. Da skal det filmes og lages TV-innslag som skal brukes i forbindelse med sykkelrittet. Thor Hushovd er med, og utfordres gjerne til kreative innslag/konkurranser.
  • Onsdag 7. juni skal det være teknisk befaring av løypetraseen.
  • Etter planen behøver vi 10 løypevakter som må gjennomføre et lite kurs for sykkelritt på vei. Dette kommer vi tilbake til.
  • Under rittet vil en bil-karavan med samarbeidspartnere komme en stund før rytterne. Karavanen stopper på utvalgte steder for å lage litt show og stemning, og filme morsomme påfunn. Vi har spilt inn følgende stoppesteder: Kokelv, Lillefjord og Snefjord.

Ukens gladsak
Regjeringen deler nå ut 3 millioner til kommunale prosjekter som legger til rette for at ungdom mellom 12 og 25 år kan høste erfaringer fra fiskeryrket. Måsøy kommune er en av 20 kommuner som har søkt på ordningen, og i en nyhetssak fra Nærings- og fiskeridepartementet sier man at alle søkerkommunene vil få tildelt kr. 150.000,- hver. Måsøy Næring og Havn KF kan informere om at man har både ungdom som ønsker å være med, og ikke minst fiskere som stiller opp for disse.
Ungdomsfiskeordninga er viktig for opplæring og rekruttering til fiskeryrket, og det gleder meg at regjeringen følger opp kommunene på dette.

Neste uke:

  • Møte med Statsforvalteren om kommuneplanens arealdel
  • Markering av 8. mai, ved kirka kl. 18.00
  • Dialogmøte med FeFo om forvaltning av småvilt i Måsøy kommune
  • Representantskapsmøte Interkommunalt arkiv IKS
  • Møte med styringsgruppen for nytt legekontor/befaring.
  • Intervjuer med kandidater til stillingen som kommunedirektør
  • Representantskapsmøte for kontrollutvalgssekretariatet (Kusek IKS)
  • Møte med Sametinget om kommuneplanens arealdel
  • Møte i styringsgruppa for Bygdevekstavtalen
  • Folkemøte på Lillefjord grendehus vedr. Bygdevekstavtalen, søndag 14. mai kl. 14.00

 

«Alle snakker om været, men ingen gjør noe med det»

Charles Dudley Warner

 

God helg

Bernth R. Sjursen

Skjema