Samhandlingsreformen, rett behandling – på rett sted – til rett tid
Helsetjenestene preges i dag av for liten innsats for å fremme helse og å begrense og forebygge sykdom. Det er stort fokus på behandling av sykdommer og senkomplikasjoner, framfor tilbud innrettet på å mestre og redusere kronisk sykdomsutvikling. Når man kommer til de praktiske prioriteringssituasjonene viser det seg gjerne at forebygging og tidlig innsats taper i kampen mot de mer spesialiserte og eksponerte tjenestene.
Et av virkemidlene i reformen er kommunal medfinansiering som innebærer at Måsøy kommune får et økonomisk medansvar for behandlingen i spesialisthelsetjenesten. Kommunal medfinansiering skal gi et insentiv/en motivasjon for kommunene til å vurdere hvordan egen innretning av kommunale tjenester kan påvirke forbruket av spesialisthelsetjenester, bygge opp tjenester lokalt og motivere kommuner og sykehus til å samarbeide. Måsøy kommune har fått 1,874 million i 2012 får å ivareta dette ansvaret etter en beregning tilsvarende vårt medfinansieringsbehov.
Nærmere forklart dreier kommunal medfinansiering seg om å ta i mot pasienter som er utskrivingsklare/ ferdig behandlet på sykehus fra dag 1( dag 10 gjeldende i dag). Klarer kommunen ikke dette må vi betale/medfinansiere sykehuset pr. døgn over dagen pasienten er utskrivingsklar. I og med at vi har 1 sykestueplass og døgnvakt av lege og sykepleier vil våre erfaringer pr. i dag tilsi at dette ikke vil medføre store endringer. I forbindelse med utbygging av helsesenteret utvides kapasiteten på dette området.
Kommunal medfinansiering gjelder også for pasientbehandling og innleggelser i spesialisthelsetjenesten, i hovedsak medisinske tilfeller. Medfinansieringsplikten her gjelder ikke for kirurgiske inngrep, fødsler, behandling av nyfødte barn og behandling med bestemte kostbare legemidler. Det betyr at komunen og kommunens helsetjeneste på sikt kan påvirke i retning av mindre innleggelser ved å fremme helse, forebygge og bygge opp kompetanse og tjenestetilbud i kommunen på utvalgte områder. Her vil det kunne dreie seg om bedre oppfølging av eldre med sykdom og kroniske plager som kols, diabetes, demens og lignende. Uansett er det behovet for spesialisthelsetjeneste gjennom vurdering av lege som er avgjørende for henvisning til sykehus.
I disse dager arbeides det med forpliktende avtaler som hver kommune ihht. lov skal inngå med helseforetaket/sykehuset innen 31.1.2012. Det er kommunestyret selv som skal vedta avtalen. Formålet med disse avtalene er å sikre bedre samhandling og samarbeid om helhetlige og gode pasientforløp.
Ved behov for mer informasjon er prosjektleder for samhandlingsreformen i Måsøy kommune, Roy-Arne Andersen, å treffe på rådhuset i 1.etage og på telefon 78424031/mobil:95148361/e.post: raa©masoy.kommune.no