Til krig mot tromsøpalmen og annen ugress

Teknisk etat er i full gang med å fjerne tromsøpalmen som dessverre har fått godt fotfeste hos oss. Tromsøpalmen er en fremmed art, som fortrenger andre planter. I tillegg er den giftig og kan gi mennesker store brannskader. Skal vi klare å fjerne denne planten helt, trenger vi hjelp, og vi oppfordrer derfor huseiere om å fjerne det som vokser i nærheten av gjerder og bygninger. Sørg gjerne for at også annen ugress blir fjernet.

Tromsøpalmen fjernes mest effektivt før den frøsetter seg. Roten kuttes med en spade minst 10 cm under jordoverflaten. Deretter kan man strø salt over resten av roten. Bruk verneutstyr som hansker og klær som dekker all hud og gjerne også vernebriller.


Fakta om tromsøpalmen: Tromsøpalme (Heracleum tromsoensis) er en mangeårig urt i skjermplantefamilien. Planten brer seg gjerne langs veikanter, bekkekanter, og bakgårder i Tromsø og er ellers vanlig i Nord-Norge helt fra Finnmark og sørover til Nord-Trøndelag, men den er også funnet i Sør-Norge.


Den er dessuten svært hardfør og kan bli inntil 50 år gammel og tre meter høy. Spredningsevnen gjør at den ofte hemmer eller utkonkurrerer annen plantevekst.Saften fra planten er giftig, og kan ved eksponering under sollys gi hudreaksjoner på utsatte områder (fytofototoksisk reaksjon).


Dette gir seg vanligvis utslag i rødme, kløe, svie, eksem og i verste fall store blemmer (tredjegrads forbrenning) da giftstoffene gjør huden ømfintlig for UV-stråler. Denne ømfintligheten kan vedvare i inntil ett år etter eksponeringen.

Kjente måter å bekjempe tromsøpalme på er konstant nedkutting av nye skudd, samt sauebeite. Ved nedklipping bør man ha på seg beskyttelsesutstyr, samt huske på å vaske kutteredskaper i metall etter bruk, da saften virker oksiderende. Kilde: Wikipedia

 

Skjema