Tufjord vannverk - informasjon
Måsøy kommune har arbeidet med vann til befolkningen i Tufjord i flere år. Problemet er at det ikke finnes vann i området som egner seg til drikkevann, da de vannene som er i nærheten inneholder humus som gir brunfarge og coliforme bakterier som fra tid til annen utvikler e – colier.
For å skaffe mer vann ble det foretatt boring av grunnvannsbrønner, men bare 3 av disse gav vann av en slik mengde at de er drivverdige. Den ene av brønnene gir 50 m3/døgn, mens de 2 andre gir til sammen 20 m3/døgn. De to minste brønnene ligger innerst i Tufjord og kostnadene med å ta disse i bruk sammen med den største, som ligger ute i Bukta, vil bli svært store. Dette fordi vannet herfra må gå i egen ledning ut til renseanlegget i Bukta.
Før vi satte i gang med prosjekteringen av vannverket sommeren 2012 hadde vi samtaler med Tufjordbruket hvor vi drøftet forbruket der ute og hvordan vi kunne løse dette. Vi fikk da opplyst at de kunne greie seg med 12 – 15 m3/døgn til vasking av maskiner og utstyr. I tillegg til dette kom forbruk på hybelhuset og kantinen. Med bakgrunn i dette mente vi, - Tufjordbruket, Norconsult som prosjekterende og Måsøy kommune, at vi kunne etablere et vannverk som gir rent vann, men dog med begrenset kapasitet. Vi la også inn en varslig til kommunens tekniske vakt når høydebassenget går under et bestemt nivå, en varsling som skal gå videre til Tufjordbruket om at de må begrense/stoppe forbruket.
Når vi startet vannverket i april viste det seg at forbruket i Tufjord var langt over det som vi hadde forutsatt og beregnet. Noe av dette skyltes frosttapping, og det er borte nå. Vi antok at det også var lekkasjer på de gamle ledningene, men systematisk søking har nå vist at ledningene er tilnærmet tette. Årsaken til at vi ikke kan levere rent vann i Tufjord er derfor ene og alene at forbruket er langt større enn forutsatt. Det har nå vist seg at Tufjordbruket i realiteten har behov for 4 ganger mer enn hva som ble lagt til grunn i prosjekteringen. Derfor er det kun en måte å få tilstrekkelig vannmengder til Tufjord, og det er å bore flere vannbrønner. Om vi finner tilstrekkelig vannmengder til å dekke forbruksbehovet kan en ikke si med sikkerhet i dag. I tillegg til det hydrologiske, om det er vann i fjellet i Tufjord, er det også et kostnadsspørsmål. Brønnene må ligge så nært renseanlegget at det er økonomisk forsvarlig å legge overføringsledninger. Selv om alle kostnadene med dette skal legges på vannavgiftene, er det begrensninger for hvor mye en kan bruke vannverket i Tufjord.
Kommunestyret har imidlertid godkjent boring av noen flere vannbrønner i Tufjord og boringen vil bli gjennomført i løpet av september 2013.
Teknisk sjef